Ароматерапия при тревожност и паник атаки

Актуализирано: Юли 10


Знаете ли какво е да загубиш почва под краката си? Да се блъскаш в стените? Да лежиш в леглото, а да си здрав физически? Паник атаката и паническото разстройство са епидемия, от която толкова много хора не могат да живеят пълноценно.  Ако сте от хората, за които тези състояния са глезотии на звездите, нямащи други проблеми, моля затворете статията и не продължавайте четенето.


 Няма да забравя никога първия път, когато се случи точно преди година. Светът около мен едновременно спря и се завъртя с всичка сила. Пред очите всичко изглеждаше като на филм - с кадри, заснети от тичащ оператор и всичко се въртеше. Разбира се, не разбрах какво се случва тогава. Нямаше никаква причина, нищо не предвещаваше този ад. Казват, че паник атаките идвали точно, когато си много спокоен, след време, все едно те издебват. Гадове. Аз няма да задълбавам в теоретичната част на проблема, има много информация в Интернет за тези състояния и не ми се иска да копирам готови изследвания. Също така ще спестя личното си мнение за различните терапии и посещения при психолози, тъй като това е много индивидуално, само ще споделя, че при мен не работят. 

Да припомним  основните симптоми на състоянието при паническо разстройство и съпътстващи паник атаки:

 • Тревожност за нещо, най-често неопределено

 • Чувство, че нещо лошо ще се случи

 • Желание  за бягство 

 • Чувство, че губиш контрол, полудяваш, губиш разсъдъка си

 • Чувство, че умираш или получаваш инфаркт

 • Чувство за нереалистичност, познато като дереализация и деперсонизация 

 • Промени в сърдечната дейност или пулса – ускорен сърдечен ритъм, палпитации

 • Промени в дишането – недостиг на въздух, задух, ускорено дишане, хипервентилация

 • Гръдна болка, дискомфорт, чувство на тежест в гърдите (страх, че получаваш инфаркт)

 • Замаяност, чувство за припадане (поради ниското кръвно налягане)

 • Гадене/ стомашни проблеми

 • Изтръпване/ втрисане/ потене

 • Слабост в краката

 • Топли вълни

 • Перманентен световъртеж, залитане, затруднение/неспособност да се върви в права линия или без опора

Перманентния световъртеж и чувството за дереализация са симптомите, които най-често ме нападаха, особено на места, където вече ми се е случвало това състояние, или по време на климатични промени, смяна на сезони, особено към по-топло време. Случва се в превозни средства, лекарите казват, че най-често при пътуване със самолет, затова и много страдащи избягват пътуванията, събиранията с много хора на тесни, задушни места. Тук не говоря за временно неразположение, а за световъртеж, който остава с дни и седмици. 

 Връщам се към историята ми - започна дълго ходене по лекари - личен лекар, кръвни изследвания, ниско кръвно, високо кръвно, купуване на милион лекарства и витамини, прегледи, съмнения за множествена склероза,  спешно изследване с ядрено-магнитен резонанс, чакане на резултати, които се оказаха добри. А аз продължавах да лежа в леглото и да умирам. Всяко ставане за чаша вода беше с опиране по стените вкъщи.

Чували сте, как често при такива случаи се казва "Абе, нищо ти няма, въобразяваш си", или съвети как да я караме по-смело, "Какво толкова е станало, всичко ти е наред".  Повярвайте, това не се контролира, не го искаш, не можеш да го спреш,  ей така. Лежиш в леглото, а то се движи, притиска те в тавана и слиза надолу. Плавно и умерено.


Специалисти твърдят, че природата е измислила механизъм, чрез който поне част от стреса и тревожността да се изчерпва и да излиза „извън“ тялото чрез паник атаките. Искам да кажа, че съм противник на теориите за неудовлетвореност от живота и твърденията, че това са знаци, как трябва да промениш живота си. При мен всичко е динамично, винаги съм правила това, което харесвам и обичам живота си. Стрес - може би, да. И понеже съм "крива" по природа, се борих по всякакъв начин с това чувство - ставах насила, излизах насила, дори нарочно влизах в големи магазини, пълни с много хора, шум, крещящи деца, където и да си здрав, ще полудееш. :D Краката омекват, светът се върти, но въпреки всичко продължавах да вървя. Това е един извратен коктейл от страх, физически разпад и натрапчиви мисли, който искаш да разбиеш в земята, но той те залива постоянно. Не пита. 


 Най-страшна е кулминацията на това състояние, когато се включи и безсънието, защото мозъкът се изморява и започват халюцинации. Тогава хората, не просто не могат да живеят нормално, а дори и не искат. Просто искат да заспят, ако ще, да е завинаги.


 След като установих, че проблемът не е физически се доверих на специалист за започване на необходимите лекарства. При повечето хора, приемането на лекарства, които да регулират „химията“ в главата дава резултати. И при мен се получи така, но с настъпването на топлите месеци, това състояние често се обостря и се връща отново. Тогава следва какво? Допитване до други специалисти, увеличаване на дозата, смяна на лекарството, комбинация от лекарства? И си казваш ДОКОГА?


Затова реших да се обърна към ароматерапията, в частност към Анахид Гълъбова от Dihana Cosmetics , която е ароматерапевт и работи с маслата doTERRA. Може да се включите в нейната група "Здрави с Dihana" за повече информация. Проведохме разговор относно състоянието ми и тя ми изготви два бленда – за пиене и парфюмен. Ани е много бърза, коректна, очаквайте първо да направи видео-среща с Вас, за да разбере вашите оплаквания и нужди. Ако сте любители на маслата и искате да навлезете по-дълбоко в тайните на ароматите, предлага и задълбочен двумесечен курс, в който аз ще се включа през месец септември.
Тук искам да вмъкна за друг тип женски състояния, които също се регулират с помощта на ароматерапията. Много често, приятелки ми споделят за ужасно неприятни, болезнени и нервни дни по време на овулация, ПМС, по време на самия цикъл, а дори и при предменопауза. В тези периоди тревожността се увеличава, ставаме нервни, подути, а често състоянието пречи на нормалното ни ежедневие и работен процес. 


 При етеричните масла е интересно, че те достигат за 20 секунди до мозъка ни чрез обонянието, а приложени върху кожата достигат до кръвообращението за две минути. Ефектът им продължава между 3 и 6 часа. Затова винаги нося със себе си двата бленда – за пиене и парфюмния. 


Основните етерични масла  в бленда за пиене, който Ани направи за моето състояние са мента, тамян и копайба, които се приемат по 1 капка под езика – сутрин и вечер, а при нужда – през 1 час. Капките започва да действа секунди след приема – най-силният вкус, който усещам е на тамян, а ментата веднага „отпушва“ главата ми – дишането става  много по-дълбоко по естествен начин, без да е нужно да броя до 4, 8 и т.н. Страничен ефкет, който наблюдавам е намаляването на апетита, което си е супер бонус. Важно е да не приемате напитки веднага след като сте капнали от бленда, защото ще отмиете вкуса. Нося го постоянно в чантата си и при нужда капвам капка под езика си. Усеща се много силно ободряване.


В парфюмния бленд за спокойствие се крият етерични масла от копайба, див портокал, лавандула, сладка мента, sweetgum и магнолия. Комбинацията представлява много приятна и нежна смес, около мен винаги ухае на СПА център :D  и почти никога не използвам друг парфюм, тъй като не искам да намаля действието на успокояващата смес. Стана ми навик да обтривам китките и зоната зад ушите през час. Успокоява ме, а вечер и приспива. 


Да видим основните ползи от изброените масла, като ще наблегна само на ползите за този тип състояния, тъй като те имат и много позитиви за тялото ни. 

 • Етеричното масло от мента освежава и оживява сетивата

 • Копайба е подобна на черния пипер и се използва в традиционните здравни практики на коренното население на Бразилия.  Притежава антиоксидантни свойства.

 • Маслото от тамян е може би най-ценното от употребяваните в древността масла и има множество различни употреби и ползи. В случая подсилва усещането на релаксация и балансира настроението. Промотира чувството за вътрешен мир и релакасация.

 • Лавандулата е широко използвана заради своите успокояващи и релаксиращи качества, има отпускащи свойства, които спомагат за спокоен сън.

 • Сладката мента подобрява концентрацията и настроението.

 • Маслото от див портокал е студено пресовано от кората на плода – освобождава енергизиращ, цитрусов аромат.

 • Магнолията – подпомага спокойната атмосфера, повдига настроението, дава усещане за релакс и освежава сетивата.

 • Sweetgum – това е дървото Liquidambar, а маслото извлечено от него е с аромат на борови, флорални и пикантни нотки. Макар че е известен предимно със своите ползи, когато се прилага локално, sweetgum  често се използва за насърчаване на спокойна среда.

Всички ние имаме свои уникални емоционални нужди. Етеричните масла са прекрасен инструмент за подобряване на състоянието ни. Понякога е нужно да експериментираме, за да улучим точната наша рецепта, но ето, че науката предоставя убедителни доказателства за начина, по който ароматът влияе на настроението ни. 

 Ани ми обясни, че ароматерапията няма страничните ефекти, не предизвиква сънливост, зависимост и има почти мигновенно действие. Това е така, защото етеричните молекули се свързват с център в мозъка, който е отговорен за спомените, емоциите, чувствата – химичните компоненти в етеричните масла проникват в кръвния поток за няколко секунди и се разпространяват бързо в целия организъм. Само с няколко вдишвания на успокояващ нервната система аромат, ще усетите благотворното му въздействие за секунди.


Опитайте, дайте си време и бъдете здрави.


Автор:

Beauty by A.