В коя козметика си заслужава да инвестираме?


Постоянно на пазара се появяват нови продукти, обещаващи чудеса за нашата кожа и визия. Купуваме, понякога подлъгани от чудотворна нова съставка, която ще ни направи красиви принцеси, а после разбираме, че подобен продукт на по-ниска цена, също би имал добър ефект. Така, малко по малко, запълваме тоалетката си с десетки бурканчета, моливчета и кутийки, които ни разоряват. Нови продукти винаги ще излизат, но дали всеки от тях заслужава да дадем повече пари от необходимото. Определено, не съм beauty сноб и не държа на бранда, заради името, затова отсявам продукти, в които да вложа средства и такива, които мога да заменя с бюджетен вариант.


Продукти, в които не е нужно да влагате много средства:


  • Почистващи кърпички за грим/лице - дори мога да ви посъветвам да не ги използвате. Те са груби за лицето ви и бих ги ползвала, ако съм на палатка и просто няма друг вариант да почистя лицето си. Много по-добре е да ги замените с тампон и почистващ продукт.

  • Спирала - Аз лично не купувам скъпи спирали за мигли, защото разликата е минимална. Ако нямате хубави, обемни мигли, едва ли някоя спирала ще се справи. Също така съм купувала скъпи спирали, които не са удовлетворявали вкуса ми, а бюджетни варианти са произвеждали чудеса. Пример за това е спирала да обем на Essense, която за цената си от 5 лева е превъзходна. Друга, доста добра и бюджетна е The Falsies Push up Drama на Maybelline на цена около 13 лева.

  • Руж - аз съм невероятен фен на ружовете, като ползвам само кремообразни. Използвала съм много варианти и смятам, че няма нужда да се харчим за скъпи ружове. Те имат минимален ефект върху кожата ни и досега не съм "страдала" от руж. Пример за бюджетен продукт е LLUMs Cheek stick, на цена около 13 лева. Аз съм ползвала цвят Coral Party.

  • Лакове и моливи - аз не слагам гел - лак и съм провала много брандове лакове за нокти. Никаква разлика. Дори скоро от скука си купих няколко по-скъпи модела, уж с разни антиейдж формули и са пълно разочарование. Доволна съм от бранда Rimmel. С моливите за устни е същата работа.

  • Лосиони за почистване на грим - не залагам на скъпи варианти, защото след като премахна грима, задължително измивам два пъти лицето с продукт и вода. Няма никакво значение с какво ще почистите преди това спиралата или червилото, може да е с тампон и кокосово масло.


Къде си заслужава да влагаме средства?


  • Кремът за лице и като цяло "бялата козметика" - ясно е, че тези продукти стоят с часове на лицето ни, а и за да видим ефект трябва изберем такива с качествени съставки, подходящи за нашата кожа. Има и много български брандове, които си заслужават и дори и момичетата, които не могат да си позволят "брандиран" крем, ще намерят добър заместител.

  • Серум за лице - качествените серуми съдържат концентрирани съставки за индивидуалните специфични нужди. Изберете правилните за вас серуми, есенции, ампули с антиейдж, лифтинг ефект, хидратиращи, избелващи и тн. Досега не съм попадала на бюджетен серум или ампули, които напълно да ме удовлетворяват.

  • Слънцезащитен крем - аз предпочитам да закупя продукт, който е основа/тониран с SPF над 30 , като по този начин спестявам, купувайки по-висок клас 2-1 продукт.

  • Фон дьо тен - признавам, не се чувствам спокойна, когато тествам евтин фон дьо тен. Очаквам всеки момент да се появи някой обрив или огромна пъпка. За мен, фон дьо тенът е равностоен на крем, тъй като с него отново стоим часове и той покрива цялото ни лице, затова и съставките трябва да са подходящи за нашата кожа - хидратиращ или матиращ, а още по-добре и предпазващ от слънчевите лъчи. За моята суха и зряла кожа, използвам лифтинг фон дьо тен на Shiseido, но признавам, че един по-евтин вариант на Лореал също ми се отрази добре и ми допадна.

  • Маските за лице - при домашните маски, това няма значение, но когато говорим за готови маски, няма как да използваме най-евтините варианти. Дори и любимите ми лист-маски не съдържат достатъчно качествен серум, ако са на най-ниската възможна пазарна цена. Дори и да си казваме, "но аз този продукт ще го използвам 15 минути и ще го изхвърля, защо да дам повече от 2 лева?" - точно защото и активните съставки в серума ще са евтини. Същото е и с готовите маски в кутийка, тубичка или еднократна опаковка, по-добре да използваме продукт с хубави съставки, подходящи за нуждите на кожата ни, който да нанасяме два пъти седмично, отколкото ежедневно да тестваме безброй евтини варианти, които не разбираме дали помагат, защото ги ползваме еднократно. А и ако съберем сумата, най-вероятно ще сме дали и повече пари.


А как да се научим да пестим пари? Опитвайте се да купувате само неща, които използвате, дайте шанс на дрогерийната козметика за част от продуктите ви, опитвайте продукти 2-1, следете отстъпки в онлайн магазините, сравнявайте цените и си давайте ден-два за размисъл. Понякога ни спасяват. Вчера видях интересни масажори за лице и макар да съм убедена, че от масажа с ръце няма по-добър вариант, веднага ги пожелах. Реших обаче да натисна спирачката и да си дам време за размисъл. Е, не ги поръчах, защото щях да се снабдя с още аксесоари, които да стоят в шкафа, но пък имам чумството, че съм спестила 60 лева. :D

Бъдете здрави!


Автор: Beauty by A.

Статията няма претенции за изчерпателност.

Ресурси: www.cvskinlabs.com/ www.retailmenot/