Да скроиш мечтата сиИма българи, с които се гордеем. Които, където и да отидат по света, успяват, носейки таланта си и борейки се за мечтите си. Милен Кръстев в роден във Варна, завършил спортното училище с гребане, а днес живее и работи отвъд Океана. Шивач по професия, очевидно и от разговора ще стане ясно, че всъщност, за него по-скоро това е призвание. Разговарях с него, в ден, когато беше публикувал снимка на ръчно изработени от него, мъжки обувки от алигаторска кожа.


Милене, здравей! Познаваме се от от поне 30 години. Знам, че шиеш дрехи за звезди от Холивуд, но се оказва, че създаваш и обувки. Как направи този шедьовър от алигаторска кожа?


Имам контакт с една от най- реномираните компании, която произвежда алигаторски кожи. Те притежават фабрика, където отглеждат животните, но всъщност целта е да осигуряват защита на околната среда, тъй като те ги размножават, не са само с цел – придобиване на кожи. Понякога правят конкурси за малки производители, какъвто съм аз. Обявяването на конкурса съвпадна с времето, когато имах клиент – певецът Данс Смалий, който е изгряваща звезда. Той пожела да му изработя ботуши. След среща с него, реших да направя поръчката изцяло от алгиторска кожа.
Подметките ги направих от гъон, всичко по този проект е изработено на ръка, с изключение на бродериите, които се правят с машина.Първоначалната задача е да се създаде дизайна, впоследствие е и съществената работа. Наградата е интересна. Който успее да привлече вниманието на журито, ще бъде поканен в предприятието, където ще се запознае с процеса на отглеждане на алигатори от А до Я. Това е интересно за хора, като мен, тъй като се придобива информация от кухнята на първоначалния цикъл.


Тръгна от Варна, отиде да живееш в Щатите, там създаде и своето семейство. Повече американец ли си или българин?


В Сан Франциско завърших Academy of Art University с профил мода. Станах магистър, като впоследствие започнах работа за Найс Колектор – мъжки бранд. Впоследствие се върнах в университета, но вече като професор и започнах да преподавам.


Типичната американска мечта...Явно си късметлия.


Не знам дали е късмет, дали е работа, но аз не останах на работа в университета. Именно там осъзнах, че в ръцете си държа занаята си. По-добре беше за мен да правя нещо, да създавам, отколкото да разговарям за това. Имах нужда да се наложа на пазара и да използвам онова, за което съм създаден. Така се преместих в Ню Йорк.


Как ти се отрази това преместване? С големите планове, право в центъра на планетата...


Във финансовата столица на света се запознах с различни хора. Започнах да участвам със свои проекти на различни модни дефилета, ревюта от хай фешън левъл. Тук мога да споделя, че в меката на модата ших за американския актьор Джейсън Момоа.Той беше гост на SNL ( комично предаване в събота вечер ). Та, там те играят кратки сцени и аз бях нает да възпроизведа Колана от Game of Thrones и кожено яке с ресни.
Правих дрехи за Ben Stiller за Zoolander 2, работих за Ralph Lauren, Carolina Hererra, Zac Posen.
Помня, веднъж сподели, че никога не се страхуваш от новото.


Ами, да. Това е историята на моя живот. Когато никой не иска да вземе някоя поръчка, аз я поемам и не се страхувам. Знам, че имам възможностите, познанията. Вярно е, че съм вземал доста поръчки, които останалите шивачи нямат смелостта да направят.Аз не правя повторения на мои неща. Всичко, което изработя е единствено. Само веднъж ми се е случвало – по молба на едно телевизионно студио направих 4 еднакви неща.


Откъде черпиш идеи? Всеки път, създаваш нещо коренно различно.


Идеите черпя от човека, от клиента, от сезона, от дизайна. Винаги мога да получа куп различни неща. Когато се срещна с човека, с производителя на колекцията или видя дори якето на мой клиент, последващото е създаване на експертиза. Обещая ли, че ще изпълня ангажимента, съответно и започвам да опитвам.


Живя в Щутгарт. Как ти се отрази Европа?


Всъщност там посях основите на бизнеса си с изработка на мъжки обувки и ботуши. Бях си взел 2 години лична почивка от изработване на дрехи за големи компании. През тези 24 месеца, правих само обувки и ботуши. Ших, грешах, повтарях, обучавах себе си. В това време моята съпруга беше изпратена по проект в Германия, където работи за Hugo Boss, като дизайнер.


Искаш ли да се върнеш в България ?


Хубаво е да се връщаме в България, но не мога да си представя това да е завинаги. Начинът, по който съм живял през последните 20 години е тотално променен. Пораснал съм. В Америка нравите са различни и въпреки това, аз винаги ще си остана българин. В момента с моето семейство живеем в планината. В щата Монтана, където е доста спокойно, изгледите са приказни, караме ски. Все едно живееш в Пампорово.


Може ли да станеш милионер в Америка, с игла и конец в ръка?


Аз съм просто един българин, който с постоянство и късмет се наложи в САЩ. Милионер в Америка не се става лесно. Отдавна съм разбрал, че няма да бъда.
Интервю на Нели Емрович.

Снимки: Милен Кръстев