Д-р Недялкова: Красивата усмивка е в нашите ръце


Д - р Деница Недялкова е прекрасна и усмихната. Винаги изглежда точно, както на снимката от интервюто. Често, часът ми продължава 30 минути повече, за да можем да си поговорим и да се посмеем. Прекрасен професионалист, на който се доверявам напълно. Тя винаги знае как да ме успокои и да измисли вариант за най - подходящо лечение. А това, че има чувство за хумор помага и за по-леко преминаване на посещението при зъболекар. Никога няма да забравя, как по време на сложна манипулация, в която имах около 8 неща по зъбите си, онзи уред, закачен на устата, на зъба - розово, гумено парче, държащо се на някакви железа, плюс невероятно грозните зъболекарски очила, с които приличаш на ретро модел на ски почивка, тя ме погледна и каза: "Ама, Алекс, каква си готина, хайде да си направим едно селфи" :D Благодаря ѝ за това интервю.


Д-р Недялкова, колко често трябва да посещаваме стоматолога си?

В момента в медицината все по-често се набляга на превенцията и профилактиката на заболяванията. За денталната медицина това са добрата, правилна хигиена и редовните профилактични прегледи при вашия стоматолог. Честотата на посещенията за година е много индивидуално. Тя зависи от кариесния и хигиенния статус на пациента. Например, пациенти със системни заболявания често имат парадонтални проблеми - гингивит, пародонтит. При тях се налагат по - чести прегледи, прилагане на професионална орална хигиена, постоянно обучение и мотивация в поддържането на правилна орална хигиена.


Какво е мнението ви за избелващите процедури и коя бихте препоръчали?

Сега тенденцията е усмивката да бъде "Ослепително бяла" или "Холивудска усмивка". Преди това, обаче, тя трябва да бъде "здрава", а после можем да помислим за нейния цвят. Има два метода за избелване - кабинетно и домашно. И за двете процедури има достатъчно информация, затова няма да навлизам в дълбочина. Убедена съм, че хората са запознати с детайлите. За мен и двата метода са добри, като вие трябва да обсъдите вариантите с вашия зъболекар и да определите оптималния за вас, в зависимост от ефекта, който искате да постигнете. Преди процедурата по избелване трябва да се направи професионална орална хигиена - почистване на зъбен камък и плака. Какъвто и вариант да решите да използвате за избелване, уведомете вашия стоматолог.


Има ли избелващ ефект използването на сода или кокосово масло?

Не, категорично няма. А содата, например, може и не само да не помогне за избелването, а и да ви навреди.


Бихте ли препоръчали лентички и други системи да избелване в домашни условия?

Лентичките, шините, използването на избелващи пасти и води за уста, по - скоро са средство за поддържане на избелващия ефект. С тях се постига по - бавно избелване, а понякога и доста по - трудно, особено на зъби в по - сивата гама.


Кои храни и напитки да избягваме, за да не оцветим зъбите си?

Консумирането на големи количества кафе, чай, червено вино, тестени продукти, но когато се прилага добра лична хигиена, употребата им няма да се отрази на белотата на зъбите ви.


Коя е най - добрата четка за ежедневна употреба?

Тази, с която успяваме да достигнем до всички повърхности на зъбите. Косъмчетата не трябва да бъдат твърди, за да не нараняват венеца, нито да бъдат много меки, за да може механично да се отстрани плаката. Най-добре е четката да е medium, това е оптималния вариант на твърдост.


Каква е разликата между механичната, електрическата и звуковата четка?

Механичната четка познаваме още от детските си години. При нея всичко зависи от нас, от начина, по който я движим по зъбните повърхности. Електрическата четка сама извършва въртеливи движения, а звуковата четка има глава, която работи на висока честота. Тя създава вибрация, която помага на водата да проникне и в междузъбното пространство. Разликата в трите четки е в начина на четкане. При механичната трябва да се извършват въртеливи, изчеткващи движения, които не са хоризонтални. Устата се разделя на четири квадрата и всеки "квадрат" се мие поотделно. При електрическата и звуковата четка всеки зъб се мие по повърхност и поотделно.


Какви съвети ще ни дадете за поддръжка на зъбите?

Всеки пациент трябва са си обърне внимание, в зависимост от анатомичните, физиологичните особености и начина на живот. Задължително трябва да се почиства между зъбите - с конци за зъби, интердентални четки и зъбен душ. При някои пациенти е възможно да е необходима и комбинация от трите. Естествено четката и пастата са задължителни, а при една адекватна хигиена, водата за уста може да не се използва. Аз лично не държа на нея.


Благодаря за интервюто! Пазете се, бъдете здрави и се усмихвайте постоянно.


Автор: Beauty by A.