Как да се превърнеш в свой личен гримьор? Или какво се случва в студиото на Грета Великова

Без съмнение, хубавата козметика е прекрасно бижу, което обаче невинаги е достъпно за нас, българските жени. Признавам, че понякога търся вратичка, как да заменя някой селективен продукт с такъв от среден клас, затова и често изпробвам различна козметика. Не мога да кажа, че винаги пазарувам обмислено. Купувала съм си един милион боклуци, които само стоят в шкафа и никога не стигам до тях. Затова и реших да посетя курс по самогримиране. Ще го нарека така, защото целта ми не е да ставам професионален гримьор, а да разбера, как аз да изглеждам по-добре. Вярно, един такъв курс струва пари, обаче като се замислих, колко съм изхарчила за неподходяща декоративна козметика през годините, направо ми се струва като вложение.


Отварям една скоба, защо е добре професионалист - гримьор да ви насочи към подходящи продукти. Не искам да звуча драматично, но не винаги ми е достатъчна информацията, която получавам от консултантите в магазините. Някои от тях са прекалено "новички" и разбира се, те не са виновни, че работодателят ги е пуснал без необходимото обучение и време, за да свикнат с продуктите, които предлагат.


Така реших да се срещна с Грета - професионален кино гримьор, с много филми и продукции зад гърба си. Гримирала е големи имена, организира десетки обучения годишно -за дневен, вечерен и празничен грим. Научила е много дами, как да използват грима като оръжие, а ако знаем, как да стреляме с това оръжие, можем да постигнем истински чудеса.

Искам да ви кажа, че мацката е изключително позитивна и мила. Когато говори за гримовете, направо е като мед за женската душа. Така хубаво обрисува и описва всеки детайл и етап от обучението, че се чувстваш привилегирована, каква тайна си научил и няма да я издадеш за нищо на света. Да може само ти да си красива. :D Много ми хареса идеята на Грета - всеки участник в обучението да си носи цялата декоративна козметика. Тя разглежда съкровищата ти и заедно обсъждате, защо този продукт е подходящ или не, точно за вас - за вашата кожа, за вашето цялостно излъчване. Така аз, научих, че трябва да се снабдя с нов фон дьо тен, който е в бежовата тоналност. А цял живот си мисля, че съм розова. :D Пропилян живот. :)


Всъщност най-важното, което се научава в такъв тип обучение е как лицето да изглежда перфектно с гримовете, които се ползват в ежедневието, в зависимост от бюджета. Не гримът да е акцентът, а това, той да бъде хармоничен като приложим трикове от рисуването и смесването на цветовете. Научих, че ако слагам на лицето си един цвят фон дьо тен, ще получа "ефекта на куклата", но когато смеся два цвята и ги поставя на правилните места за моето лице, то ще оживее. Много готино беше и това, че няколко жени си разхвърляхме четките и цялата козметика пред огромното огледало в гримьорната, и стана като козметичен магазин. Няма как да не спомена, че направо завидях на девойката до мен за огромния куфар с милиарди блестящи сенки. Направо си беше като удар под кръста. :DГрета започва тренинга с интересна теория, която продължава около два часа, с много детайли и факти, как кожата ни се променя в различните периоди от месеца. Знаете преди цикъл/когато сме много криви/, по време на цикъл / когато ще убием някого/. Оказва се, че кожата на лицето също има своите добри и лоши моменти. Дори за първи път чух, че имало грим, който се казва "ефект след секс". Най-важното от цялата теория за мен беше:

  • Не излизайте навън без коректор

  • Пийте поне 8 чаши вода на ден

  • Спете 8 часа

Практическата част на обучението е много яка. Тя продължава около 3 часа, в които Грета показва на всяка участничка стъпка по стъпка , как да се гримира, като тя прави едната половина на лицето, а ние се опитваме да повторим. Започва се от нанасянето на основа, подходящ фон дьо тен /ако вашият се окаже неправилният, тя ви предоставя да тествате конкретен продукт/ и ви записва дори номера и бранда, за да си го потърсите и закупите. Детайлно ни показа, как да намерим скулите си, как да озарим лицето и трик, с който да получим моментален лифтинг ефект - с нанасянето на коректор в зоната под очите по дължината на цялото лице. Отново казвам, че всичко зависи от структурата на лицето. В нашата група - всеки акцент беше на различно място. Все пак идеята е да станем самите ние по- красиви, а не да излезем гримирани еднакви, със заводски настройки. :D

Списъкът с който си тръгнах аз:

  • Хипоалергенна основа за грим - озаряваща на Bell HypoAllergenic Moisturizing Primer

  • Хидратантен слънцезащитен спрей Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced за лице, SPF 50 - готиното е, че се нанася чрез пръскане и може да се добавя и върху грима

  • Фон дьо тен на MAC - номер NC 25 и NC 30

  • Коректор на MAC - номер NW 25

  • Черен молив - по мой избор /нанасям основно очна линия, но за грима, който ми показа Грета, ще ми бъде нужен/

  • Молив за вежди на Catrice със сивкав оттенък, Грета ми предостави да тествам този продукт, който е по-подходящ за блондинки и наистина ми допадна. Закупих го, номерът е 045 - Never Be ASHamed

Финалът на обучението е нанасяне на червило - волна програма :D Аз използвах много бюджетно, но любимо червило на Golden Rose, номер 06. А и зъбите с такъв цвят изглеждат блестящо.

Дамското грим парти завърши с много снимки, размяна на контакти и профили в социалните мрежи. Женска работа. Предизвиквам всички мацки, които са научили тайните на грима от Грета, да публикуват своя снимка във Facebook с хаштаг #Gretagrimchallenge

Аз вече го направих, нека видим коя какво е сътворила :D


Снимките са от грим коучинг и личния архив на Грета Великова

Автор: Beauty by A. / Follow me on Facebook: Beauty by Alexandrina

Прочетете още от мен: БЛОГ