Маринела Димитрова: Вдъхновението е навсякъде около нас

Актуализирано: Фев 3Привет Маринела, как се стига от България до луксозните корици на модни списания в Белгия?


Маринела: По - голямата част от живота си съм живяла извън България. 17 години бях в Южна Африка, където завърших един от най - престижните колежи Institute of Natural Health. Паралелно с това получих и квалификацията си за beauty therapist, за която учих почти 2 години. В бизнеса с козметика и грим съм от близо 18 години, а с професионален грим в Европа се занимавам от 10 години. В началото в Белгия, където съм от десет години, работих в националната телевизия. Там се запознах с много от известните им личности. Гримирала съм и един от дизайнерите на Мишел Обама - Stephan Badal, който управлява бизнеса си в Антверпен. След телевизията имаше период от 2 години, в които трябваше да се доказвам като име и специалист, и така с времето мога да си позволя да поемам ангажименти само с определени клиенти, в средите на арт фотографията .


Не мога да те определя само като гримьор, а по скоро като творец, защото идеите за твоите фотосесии са много нестандартни и ексцентрични. Как ти хрумват?


Маринела: Не се интересувам и почти не поемам ангажименти за комерсиален грим. За мен този грим може да се направи от всяко момиче на улицата. Винаги съм търсила предизвикателства. Масовата работа в грима е много скучна, а на мен нещата ми доскучават много бързо. На мнение съм, че за да се наречеш артист, трябва да можеш да покажеш креативност.


Да правиш едно и също, ден след ден, не те прави артист. Всеки мой проект е внимателно обмислен. Естествено, никога не се получава 100% това, което ми е в главата, но пък там е магията на арт изкуството. В някои случаи импровизирам и правя нещата на снимачната площадка, без да съм ги обмисляла предварително, и се получава нещо, което никога няма да се получи, ако предварително съм го обмисляла. Идеите ми идват от всяко нещо, което ме вдъхновява за момента, а вдъхновението е навсякъде около нас .Коя е най - шантавата ти фотосесия?


Маринела: Най - шантавите ми две сесии никога няма как да ги забравя, първо, защото ги снимах в един ден, и второ - и двете бяха публикувани в списания. Едната в белгийското списание P - magazine, а другата в американското - Giuseppina Magazin. Шантавото беше, че снимачните ни локации бяха на 170 км. една от друга. Това са две различни сесии, с два тотално различни екипа, едната с комерсиален грим, а другата с екстремен. Нямах никакво време за концентрация и трябваше да бъда максимално креативна, защото екипите залагаха на топ резултати за публикациите. Снимачният ми ден беше 18 часа, без почивка за кафе или храна, а аз пропътувах разстоянието от единия край на Холандия до най - крайната точка на Белгия .


Също така, обожавам работата с течен латекс директно върху кожата на модела. Дизайнът е мой и съм единствената в Европа с такава техника.


Ти работиш с известни фотографи в Холандия и Белгия. Например с Антон Торикенс, който пък след фотографиите ви създава картини. Разкажи ни повече за тях и общата ви работа.


Маринела: Да, работя и съм работила с най - известните фотографи на Белгия, Холандия, България, както и с едни от най - елитните агенции за модели - Elite Models. Работя с Антон Торекенс, единственият в Европа, а може би и в световен план, който работи с микс фотография и рисуване върху крайния продукт. Получават се страхотни картини, а Антон е наистина интересен с идеите и работата си. Има издадени 4 книги, а почти всяка година работата му се публикува в Super Model-Canada. За мен е чест да съм негов гримьор. Той работи с много внимателно подбрани модели, които са едни от популярните лица на Белгия. Много държи при публикуване на негова работа да има снимки и с мен, като негов гримьор, което за мен е едно признание за работата, която върша. Една негова творба варира от € 4000 до € 8000.

Работя и с още един много ценен фотограф в аристократичните среди на Европа - Bart Ramakers. Неговото творчество е сливане на времената от 14-ти век и сега. Творбите му се продават в Монако, Франция, Италия, Белгия, Холандия на цени между €5000 до €10 000. Антуражът при снимане на даден проект може да достигне до 80-90 човека.Картина на Bart Ramakers. Body paint - Маринела ДимитроваКаква професионална козметика използваш в "творбите" ти?

Маринела: Продуктите с които работя по креативните проекти са Krayolan. Естествено имам и много любими продукти от Mehron make up , Make up studio , L’Oréal.


Каква е разликата в грима при българските и при чуждестранните модели?

Маринела: Огромна. Никъде извън България не се използва тежък опушен грим. Силното контуриране на лицето също не се толерира. Това не важи само за моделите, а и за фотографите. Те също не желаят много грим, а минимален, но с точния ефект .


Жените в Белгия гримират ли се в ежедневието?


Маринела: Жените в Белгия мога да кажа че НЕ се гримират изобщо, а ако решат да се гримират, то трябва да е много натурално, което понякога е ужасно. Те пък са в другата крайност. :)


Какви са продуктите, които ти използваш за грижа за кожата?


Маринела: Продуктите които използвам за грижа за кожата са L’Oréal и Dior.

Работиш с много модели. Разглезени ли са, доверяват ли ти се лесно, имат ли много претенции?


Маринела: Като цяло моделите тук не са претенциозни. Когато е сформиран екип, няма място за претенции. Естествено, имало е и няколко случая, където моделите решават да са звезди, но голямата част от тях знаят, че ако няма доверие, няма да има и сесия с мое присъствие.


Снимките са предоставени от Маринела Димитрова

Автор: Beauty by A. / Follow me on Facebook: Beauty by Alexandrina

Прочетете още от мен: БЛОГ