Ползата от плодовете


Познавам само няколко човека, които не обичат плодове и винаги ме е учудвало, как не им потичат лигите при мисълта за тъмни череши, сочна ябълка или диня в горещ летен ден. Потърсих информация колко полезни са плодовете, прясно изстискания фреш и колко сушени фурми може да си позволим за ден?


Плодовете са здравословна храна от природата, пълна с фибри, витамини и антиоксиданти. Макар че фруктозната захар е различна от трапезната, всички се притесняваме да не прекалим с нея.


ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ


Пресните плодове са най-добрият вариант за консумиране. Хубаво е да спазваме сезонността, защото тогава те са най - ароматни и хранителни. В древната индийска практика Аюрведа, има специална концепция за сезонното хранене, което помага да се поддържа здравето и да се предотвратят заболявания.


Философията може да бъде приложена без значение къде живеем, като се опитаме да включим повече местни плодове и храни. Или иначе казано, ягодите са за лятото, а ябълките през зимата :) А и сезонните плодове са по-евтини и няма нужда да купуваме такива с табелка БИО на тройна цена.

ЗАМРАЗЕНИ ПЛОДОВЕ


Доста проучвания показват, че замразените плодове са дори по-полезни от пресните. Причината, която се изтъква за това е, че плодовете се замразяват в тяхната пълна зрялост и хранителните вещества се запазват. Обикновено, замразените плодове нямат добавена захар и консерванти, те са измити, нарязани и готови за консумация или за добавяне към смутита и полезни кремове и десерти.

Често, пресните плодове се берат преди да узреят, за да може да са в добра форма до пристигането им в нашите ръце. Това означава, че те не са били достатъчно дълго на дървото, за да получат всички витамини и антиоксиданти, за разлика от замразените. Затова и има теория, че "ледените" плодове дори са по-добър вариант.


КОНСЕРВИРАНИ ПЛОДОВЕВинаги съм се чудила защо хората продължават да правят компоти, като в тях няма нищо полезно. Много по-добре е да замразим плодовете, от това да ги сложим в буркан с чаша захар.


СУШЕНИ ПЛОДОВЕ


Имах период, в който се успокоявах, че фурмите са диетични бонбони :) Нали са плод? Да, ама не. Сушените плодове имат 50 % захар и трябва много да внимаваме колко ядем, за да не качим килограми или пък да имаме други здравословни проблеми.

В процесът на сушене, богатите на вода плодове се свиват и се превръщат в малко, енергийно и калорично "бонбонче". Те са много удобни за бърза следобедна закуска на крак, при пътуване, походи или състезания. Съдържат всички хранителните вещества на пресните плодове в много по-голяма концентрация. Това е и причината вкусът им да е много по-наситен. Най-широко разпространените сушени плодове са стафидите, следвани от фурмите, сливите, кайсиите и смокините.

За съжаление, голяма част от предлаганите на пазара сушени плодове, са обработени допълнително, за да придобият по-добър търговски вид и да бъдат примамливи, сладки и лъскави. Те са вкусна и полезна храна, но само ако са изсушени правилно, ако не са обработени с химикали и нямат добавена захар. Ако вие нямате възможност, помолете родителите ви да изсушат плодове, за да сте убедени в качеството. Аз всяка година получавам прекрасен пакет от родителите с най-вкусните сушени смокини, които са нещо между бонбон и дъвка, едновременно.
Не трябва прекаляваме с тях, само 50 грама от любимите ви сушени плодове са напълно достатъчни, за да си набавите полезните вещества от тях и да заситите глада и желанието си за нещо сладко. Сушените плодове може и да не са перфектни, но са много по-добър избор за следобедна закуска от някоя кифла.


ФРЕШ


Много тъжно ми стана, когато прочетох изследвания, че трябва да пораснем и да спрем да пием сокче, било то и фреш.За да изпием чаша портокалов сок е нужно да изстискаме 3-4 портокала, които губят фибрите си и така изпращаме захарта от плодовете директно в тялото си. В някои статии наричат фреша - бомба за диабет, сърдечни заболявания и наднормено тегло. Количеството захар в изцедения сок е с равни количества като в газирана напитка. Е, разбира се, ако ще пиете газирано, по-добре вземете фреш, но...най-добре изяжте плодовете цели.
Автор: Beauty by A.

Ресурси:

https://www.mindbodygreen.com/

https://hackmyage.com/https:/

/www.topforma.bg/