Правилно ли мием лицето си?
След като прочетох доста статии в чуждестранни сайтове, се оказа, че всъщност миенето на лицето не е просто като детска игра от песничката „Хей, ръчички, хей ги две“. Всъщност тази деликтна част се нуждае от много правилно почистване и внимание. Какви са правилата, които трябва да спазваме според специалистите:


  • Измиване на ръцете – ако започнете миенето на лицето преди да сте измили ръцете си, това може да доведе до акне и дразнене на кожата.

  • Правилна температура на водата – според специалистите, използването на много гореща или много студена вода, може да доведе до раздразнения и да увреди кожата. Те съветват измиването на лицето да става с хладка вода, която няма да навреди дермата на лицето.

  • Избягване на използването на тежки продукти - Американската академия по дерматология препоръчва използването на нежен, неабразивен почистващ препарат, който не съдържа алкохол. Той ще ви помогне да избегнете дразнене, което може да бъде причинено от повечето активни вещества в продуктите.

  • Премахнете грима си, преди да измиете лицето – за мен това беше излишно, тъй като използвам специални гелове за измиване на грима, но вече залагам на предварителното почистване. Оказва се, че с този тип миещи продукти размазваме остатъците от грим по цялото си лице, особено когато става въпрос за премахване на упорита спирала, очна линия, тежки основи и червила.

  • Избягвайте излишното търкане - Ексфолирането е едно, но прекаленото почистване, докато миете лицето си е голямо НЕ. Жестокото търкане на лицето може да причини увреждане на кожата ви. Докосвайте я леко, с върха на пръстите и с нежно почистващо средство. Това е напълно достатъчно. Когато става въпрос за действително ексфолиране, всичко е свързано с умереността. Прекаленото ексфолиране може да доведе до хронично дразнене на кожата и ускорено стареене – точно това от което искаме да избягаме. Тези процедури ги оставете за дерматолозите, а не за вкъщи. Дори от добри професионалисти знам, че и мокрите кърпички не са добър вариант за почистване на грима, а е нужен само мек козметичен тампон и мицеларна вода

  • Последно, но не по важност, използвайте чиста кърпа – Чистата кърпа за лице е също толкова важна, както и първоначалното измиване на ръцете. В нея също могат да се завъдят много бактерии, бъдете внимателни и не търкайте лицето, а нежно го потупвайте, за да го подсушите.


Важно! Ако си усетите кожата си раздразнена, винаги се допитвайте до дерматолог.


Автор: Beauty by A. /Ресурси: The Aesthetic Society/ Follow me on Facebook: Beauty by Alexandrina

Прочетете още от мен: БЛОГ