Селфи или не - това е въпросътКакво е общото между снимките, на които моделите изглеждат перфектни, коя е истинската семейна снимка, защо правенето на селфи не е добра идея и каква е дефиницията за красивия портретен кадър - отговорите на тези въпроси потърсихме от специалистите. Специално за най-красивата аудитория, за всички които следим съветите за красота на Beauty by A. разговарях с Антон Торикенс от Белгия и с Румен Сарандев от Варна. И двамата са дългогодишни фотографи, с множество награди и признания.Едно единствено нещо е важно, за да се получи перфектен кадър, в една професионална фототсесия, независимо дали срещу камерата е модел от най-висша класа или обикновена жена. Това се нарича безусловно доверие от страна на дамата към този, който е застанал зад камерата. Това твърди Антон Торикенс, който живее и твори в Антверпен, но неговото изкуство е познато в цяла Европа.


Торикенс признава, че за идеалната снимка са нужни десетки кадри, пози, експресии на лице, за да може в крайна сметка това, което бъде публикувано, да носи емоция. Той не крие, че за да се получи красива портретна снимка са нужни и добри гримьори. Торикенс работи само с двама, като сам решава какъв цвят е нужен за композицията, колко да е наситен, както и каква визия очаква. Защо е нужен гримът? Повечето модели са споделяли преди Торикенс, че именно той ги кара да се чувстват в роля, именно заради него те могат да демонстрират по-свободно емоции. А когато седящият пред обектива се чувства добре, то тогава и снимката се получава красива, добавя майсторът на обектива от Антверпен. За да се създаде перфектната семейна снимка, Торикенс никога не подрежда членовете на една фамилия просто пред даден фон. Той разговаря с тях, шегува се, задава им въпроси, като през цялото време прави кадри.


"Предаване на история, носещо послание, което ще се превърне в спомен" - това е целта на семейната фотография. Антон Торикенс смята, че прекалено модернистичните фотографии не са най-добрите, като концепция. Напротив, в Европа се държи на отстояване на ценности и традиции и точно тези елементи се използват при една красива снимка на фамилия.


А какво е мнението на колегата му от България - Румен Сарандев, за това как и кога жените изглеждат най-добре пред камера? Правилото е едно - просто се доверете на професионалист, но не на случаен ваш познат, който си е купил камера и снима от два месеца, а на човек с портфолио. Разбира се, това удоволствие ще ви струва и пари, но ако искате наистина да получите качествен продукт, просто ще се наложи да заделите и средства."Един фотограф може да създаде перфектен кадър, когато разполага с качествени гримьори в екипа, както и стилисти. Но много от начинаещите, които правят уж модерни фотосесии, копират. В това няма лошо, стига да добавят от себе си нотка креативност, нотка новост, нещо различно", смята Сарандев.


Защо често ставаме свидетели на много потресаващи снимки на момичета от техните абитуриентски балове?

Ами отговорът е прост - наели са аматьор за събитието, който вместо да ги улови в най-добрия момент, е направил куп снимки, за които е получил някаква ниска цена. Същото се отнася и за семейната фотография, за която ако искаме добра снимка, нужно е да се доверим на човек, чийто стил е близък на нашия характер. А как можем да разберем това - с търсене на най-доброто за нас портфолио.Селфитата - тази така болна за мнозина тема. Да, знаем, че малко е смешно да се снимаме в автобуса, на път за работа, но да си признаем, много от нас го правим, все още. Селфито обаче е абсолютно излишно да съществува, категоричен е Румен.
Селфи се прави от млади жени и не само, които не се чувстват пълноценни и търсят внимание. Другото лошо на селфито е, че то просто казва - виж ме, но за съжаление аз съм сама или пък този който е с мен, дори не желае да застане до мен, за да не бъде видян. Дори още през 90-те години на миналия век, звездите от Холувуд, а по-късно и у нас, са наемали фотографи, които да им направят специални, нагласени, но изглеждащи като папарашки, снимки. Това е един от начините да привлечеш повече популярност, вместо да си правиш селфи, добавя Сарандев. Вметва, че и до ден днешен има телевизионни предавания, които представят уж папарашки репортажи, а всъщност се касае за чиста реклама на обекта, който е сниман - дали това ще е артист, дали ще е обикновена личност, но определено няма как всяка седмица, един телевизионен екип да успява да напълни цяло предаване с папарашки снимки.


Според Румен Сарандев, за една снимка е най-важно как тя ще изглежда като завършена композиция и идейност, какво послание ще носи този кадър, независимо дали се касае за портретна, художествена, репортажна или най-обикновена снимка, правена в домашна обстановка. Ако кадърът не носи смисъл, по-добре е изобщо да не вижда бял свят. "Не се снимайте по един и същ начин, на едни и същи места, така както го правят "кифлите", това просто не е уместно и красиво", съвества ни фотографът. И завършва с думите - Фотографията това означава рисуване със светлина.


Автор: Нели Емрович