Съвет от Станимир Калинов: Копривата, дар от природатаПролетта е в разцвета си, с което спохождат и много полезни за нас, плодове и зеленчуци. Едно от тях е доста подценявано растение, а именно копривата. Има над 40 вида от растението, а в България е позната, обикновената коприва, която е богата на бета-каротин, витамин A,C и Е,желязо, калций,минерали,протеини. За да не се загубят свойствата ѝ, трябва да я консервираме или изсушим, но не на пряка слънчева светлина. Копривата е вкусна храна, важното при приготвянето ѝ е да има кратка топлинна обработка,за да не изгуби зеленият си цвят и свойствата си. Може да се включи в салати с други листни зеленчуци, супи, крем супи, яхнии с месо и постни шедьоври с които да впечатлим близките си.


Копривата е от огромна полза при дамите и техните коси. Рецепта: Накълцваме 100гр коприва,заливаме я с 500мл вода и сока от 3 лимона. Сместа ври за за 10мин и се охлажда. Вечер преди лягане , косата се изплаква с отварата. Така ще настъпи края на интензивния косопад.


Чаят от коприва е с огромни лечебни свойства. Тонизира, подхранва, има противовъзпалително и диуретично свойства. Чаят от коприва се препоръчва като средство за предпазване от чернодробни, артритни и ревматични заболявания, алергии и анемии.
Гост - автор: Станимир Калинов

Професионален кулинар от 12години, стажувал е в Япония, Мароко, Аржентина. Станимир участва в първи сезон на кулинарното предаване, Hell's kitchen, а негови рецепти и съвети, може да видите в сутрешното предаване "На кафе".