"Уж си голяма, а си гризеш ноктите" е банална фраза

"Уж си голяма, а си гризеш ноктите" си е абсолютно банална, досадна и изтъркана фраза, за всички нас, които имаме този ужасен навик. Ако можехме да спрем толкова лесно, със сигурност нямаше да ни виждате в това състояние. Цял живот си гриза ноктите, нямам идея защо, наясно съм, че е абсолютна гадост. И понеже съм "Монк", предварително си ги измивам и продължавам да го правя. Навикът се появява при скука, напрежение, досада, стрес и много други състояния. Имам много работа - гриза нокти, имам проблем - гриза нокти, нямам проблем - гриза нокти, седя и мисля- гриза нокти, седя и за нищо не мисля - пак :D


В мрежата е публикувано изследване на канадски изследователи от университета на Монреал, които доказват, че този навик НЕ се проявява, единствено по време на отпускане или разтоварващо и любимо занимание. Според тях, това действие не е породено "просто от нерви" , а най-често са засегнати хора, които страдат от перфекционизъм, хора, които трудно могат да се отпуснат и спокойно да изпълнят конкретна задача, с нормално за другите хора темпо. Хората, които си гризат ноктите винаги работят на по-бързи обороти, иначе изпитват неудовлетвореност и недоволство, а скуката просто ги убива.


Факт е, че откакто пиша блога си и ръцете ми са постоянно заети, спрях да упражнявам този ужасен навик. :D Шега или не, факт! Ако трябва гответе, плетете, чистете, яжте, пишете романи и писма, спортувайте, медитирайте - правете това, което ви прави щастливи и го упражнявайте на сто процента в свободното си време. Като допълнение може да си вземете някоя антистрес джаджа, която да ви държи ръцете заети, а като бонус да дъвчете дъвка.


Ще ви представя и едно лимонено продуктче на Burt’s Bees Care, което няма нищо общо с отказването от навика, но пък е създаден да подхранва зоната на ноктите и кутикулите. Маслото е от best seller продуктите на бранда, ароматът му е на свеж лимон, а допълнителните активни съставки са какаово масло, бадемово масло и витамини. Смятам, че много ми помогна, тъй като когато зоната е мека и няма дразнители, които искаш да "сдъвчеш", навикът постепенно се отдалечава.Аз го нанасям основно вечер, ухае приятно, а и не оставям следи от пръстите си по различни предмети. Използвам го след старателно измиване на ръцете, като масажирам ноктите и кутикулите. Дори понякога се улисвам толкова, че продължавам и по ръцете. :) Разбира се, вие можете да го нанасяте по всяко време, когато усетите нужда. Когато си го закупих, го носих постоянно в козметичния несесер в чантата ми и го нанасях дори и по време на работа. Така, когато излизах извън офиса, със сигурност имаше доказателство, че съм била на работа - стаята ухае на лимон, а навсякъде има следи от пръсти - по мишката, клавиатурата и бюрото ми. :D


Нямам претенции, че сега имам маникюра на годината, но в сравнение с изгризаните нокти си е направо топ постижение. Рядко ходя на маникюр, да не кажа - два пъти годишно. Както съм писала, имам разни "лудости" на тема хигиена, и не мога да преодолея общите пили и материали, които се използват. И все пак, държа да подчертая, че много студиа поддържат добро ниво на чистота, така че не се отказвам напълно от този тип процедури. Засега, обаче, съм ги оставила за дните, когато имам повече време и настроение.


В момента разчитам на тази лимонената грижа, която ми помага за омекотяване на тази зона по време на сън, а и открих моя NUDE лак, който не се бели през два дни, а цветът му е много фин и деликатен. Марката е RIMMEL, серия FRENCH MANICURE, номер 091- English rose.Надявам се да съм била полезна. Разбира се, този навик не е шега и може да бъде опасен. Обърнете си внимание навреме при специалист.Продуктите са закупени от мен. Ревюто не е платено.

Автор: Beauty by A. / Follow me on Facebook: Beauty by Alexandrina

Прочетете още от мен: БЛОГ